Vakondtúrástorta
Hozzávalók:
1 (26 cm átmérőjű)
tortaforma, sütőpapír
A kikenéshez:
puha vaj vagy margarin
A kevert tésztához:
125 g búzaliszt
25 g étkezési keményítő
1 csapott teáskanál
Dr. Oetker sütőpor
150 g puha vaj
vagy margarin
150 g cukor
1 tasak Dr. Oetker
vanillincukor
1 csipet só
3 tojás
A tetejére:
10 lap fehér zselatin
500 ml (1/2 l) eper-
vagy málnaízű ivójoghurt
30 g cukor
400 ml tejszín
250 g előkészített bogyós gyümölcs pl. piros ribizli
áfonya vagy málna
A meghintéshez
és díszítéshez:
szitált kakaópor
esetleg néhány ribizlifürt
Elkészítési idő: kb. 40 perc, hűlési idő nélkül
Összesen: 74 g fehérje, 290 g zsír397 g szénhidrát,
19190 kJ, 4583 kcal
1
A forma alját kikenjük. A sütőt előmelegítjük.
2
A tésztához a lisztet, étkezési keményítőt és sütőport tálban habverővel összekeverjük.
3
A vajat (vagy margarint) - konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton - habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrot, vanillincukrot és sót, majd tovább keverjük, míg sima és egyenletes nem lesz. Ezután egyenként beletesszük a tojásokat, és a masszát mindegyikkel kb. 1/2 percig keverjük. Végül több részletben, rövid idő alatt, közepes fokozaton beledolgozzuk a lisztkeveréket. A tésztát a formába töltjük, tetejét elsimítjuk, és az elômelegített sütő rácsára rakjuk.
Felsô/alsó hőfok: kb. 180 °C
légkeverôs sütőnél: kb. 160 °C
sütési idő: kb. 25 perc
4
A formát kb. 10 percre süteményrácsra helyezzük. Ezután kivesszük belőle a tortalapot, és sütőpapírral fedett süteményrácson hűlni hagyjuk.
5
A tetejéhez a zselatint - a csomagoláson megadott előírás szerint - hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot összekeverjük a cukorral. A zselatint enyhén kinyomkodva, kis edényben keverés közben, alacsony hőfokon feloldjuk (nem főzzük).
6
Ezután először kevés joghurttal, majd a teljes mennyiséggel jól összekeverjük, és hideg helyre tesszük. Amint a massza sűrűsödni kezd, a tejszínbôl felvert kemény habot és az előkészített gyümölcsöket beleforgatjuk.
7
A tortalapot tálra tesszük és - körben kb. 1 cm-es széles peremet meghagyva - evőkanállal kb. 2 cm mélyen kivájjuk, a tejszínt kupolaszerűen ráhalmozzuk.
8
A megmaradt tésztát apróra morzsoljuk, a tortára szórjuk, kissé rányomjuk, és kb. 2 órát hideg helyen tartjuk.
9
A tortát tálalás elôtt meghintjük kakaóporral, ízlés szerint leöblített és jól lecsöpögtetett ribizlifürtökkel díszítjük.
Ötlet: A vakondtúrástortát már a fogyasztást megelőző napon elkészíthetjük. Kakaópor nélkül mélyhűtésre alkalmas.
Eper- vagy málnaízű ivójoghurt helyett minden más gyümölccsel (pl. sárgabarackkal) ízesített joghurtot és ennek megfelelő gyümölcsöt is választhatunk.